Durszlak.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Online Users
Blog > Komentarze do wpisu
Dulce de leche. A może kajmak?

Wpis znajduje się pod adresem: http://gotujebolubi.pl/dulce-de-leche-a-moze-kajmak/

środa, 20 marca 2013, gotujebolubi
Tagi: w słoiku

Polecane wpisy

Komentarze
pinkcake
2013/03/20 10:24:45
Też lubię stać nad garnkeim i patrzeć na rozmazujące się pod łyżką mazie ;)
-
Gość: Aneta, *.dynamic.chello.pl
2013/03/20 10:34:17
Też nigdy nie widzę różnicy pomiędzy dulce de leche i kajmakiem... Ja te dwie nazwy używam zamiennie;)
W ogóle narobiłaś mi takiej ochoty na domowy kajmak, że chyba zaraz sobie zrobię, bo uwielbiam;)
-
gotujebolubi
2013/03/20 10:36:10
Pinkcake - to są takie zabawy dla dorosłych widać :))

Aneta - a ja dzisiaj też zrobię. Mam to mleko kokosowe i Soplicę. A co! :)
-
Gość: JustinDorothy, *.tktelekom.pl
2013/03/20 10:43:44
Jakie piękne zdjęcia !! Cudo :)
-
Gość: grazyna00711, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/20 10:50:10
dzieki za przepis ! zrobie sobie w tym roku :)
-
gotujebolubi
2013/03/20 10:53:41
Nie ma za co Grażynko! :)
-
Gość: Marsta, *.telpol.net.pl
2013/03/20 12:04:49
Zdjęcia cudne, a przepis kuszący:) Niewiele będę mogła przygotować na najbliższe święta, ale na ten kajmak chyba się skuszę. Powiedzcie mi tylko czy jeśli jutro bym go przygotowała to będzie się nadawał do świątecznych mazurków?? Czy to już za długo?
-
Gość: monif, *.dip.t-dialin.net
2013/03/20 12:41:36
Przepis jak znalazł do wielkanocnego mazurka. a zdjęcia kusząco pyszne :)
-
gotujebolubi
2013/03/20 12:46:50
Marta, myślę że bardziej prawdopodobne jest to, że je po prostu zjesz do tego czasu niż że się zepsuje ;)
-
Gość: Marsta, *.telpol.net.pl
2013/03/20 13:06:17
ale mnie tym rozbawiłaś :)
W sumie to masz rację, a wobec tego plan jest taki: teraz zrobię jedną porcję, ocenię czy będzie się nadawał do mazurków (choć nie mam wątpliwości, że będzie) i przed samymi świętami zrobię kolejną porcję;)
-
Gość: Canette, *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/03/20 17:30:07
No proszę, takiego kompletnie domowego przepisu nie widziałam, z rumem musi być obłędne, zapisuję ! :D
-
majanaboxing
2013/03/20 19:51:05
Piękne zdjęcia, bardzo apetyczne !:)
Kajmak z rumem, to musi być coś boskiego !
-
gotujebolubi
2013/03/20 20:46:49
A w tej sekundzie wstawiłam kajmak z Soplicą orzech laskowy! :)
-
burczymiwbrzuchu
2013/03/22 12:50:11
Wczoraj się skusiłam i zrobiłam na próbę z połowy porcji. Mój coroczny domowy kajmak (robię jeszcze z dodatkiem masła i mleka w proszku) może się czuć zagrożony. Chyba w tym roku będzie u mnie mazurek z dulce de leche z dodatkiem orzechówki :)
Pozdrawiam, Tosia.
-
gotujebolubi
2013/03/22 13:25:24
Tosiu, ja mam nową porcję właśnie z orzechówką. Delicja! :)
-
czytelniakasi.blogspot.com
2013/03/23 12:16:09
Absolutnie fenomenalne! Uwaga : To uzależnia!
-
ewa_ciasteczkowakraina
2013/03/23 13:12:13
wow, wspaniały przepis :) koniecznie do wypróbowania :)
-
Gość: brightside, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/23 17:36:47
Czyli jeśli zrobię w ten weekend, to powinno zachować świeżość przez tydzień? ( postaram się nie zjeść ;) )

Pozdrawiam! I przepis jest świetny, bo zawsze mamy te składniki w domu, a nigdy nie wiadomo, kiedy najdzie ochota na kajmakową rozpustę.. :)
-
gotujebolubi
2013/03/24 12:30:52
na 100% będzie świeże. Moje też już stoi kilka dni i to nawet w większości nie w lodówce i smakuje ciągle tak samo dobrze :)
-
2013/03/25 10:45:34
cześć Monika :) Mam pytanie, bo zrobiłam dulce, ale gotowanie zajęło mi jakąś godzinę, masa dość szybko zaczęła się pienić, miała bardzo delikatnie karmelowy kolor, a po przelaniu do słoiczka zestaliła się na kamień ;) cukier zupełnie skrystalizował. Zastanawiam się czy gotować krócej? Tylko jak spróbowałam wcześniej to jeszcze nie smakowało jak kajmak, a mleko skondensowane. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie, bo bardzo bym chciała zrobić jeszcze raz :)

pozdrowienia!
-
gotujebolubi
2013/03/25 12:25:09
Zofuś - a z jakiej porcji robiłaś i na jakim gazie gotowałaś kajmak? Bo może to wina zbyt dużego ognia skoro tak szybko się to zapieniło.
-
2013/03/25 13:12:21
Gotowałam z pojedynczej proporcji (2 szklanki mleka, 1 szklanka cukru), w garnku żeliwnym na średniej mocy palnika (6 w skali 12 stopniowej).
-
gotujebolubi
2013/03/25 13:21:02
Zofuś, to może być że ten turbo garnek jakoś inaczej przewodzi ciepło i sprawy dzieją się dużo szybciej niż garnku tradycyjnym. Tutaj przypuszczam odparowało troszkę zbyt bardzo i stąd ten kamień. Swój ostatni kajmak ściągnęłam z ognia chwilę po tym jak zaczął się intensywnie pienić. Zanurz łyżkę, jak ją wyjmiesz i dużo go zostanie na niej, to można wyłączać. Będzie się wydawał płynny, ale kiedy ostygnie, to zgęstnieje. Mój trzyma płynny stan skupienia już kilka dni :)
-
2013/03/25 13:42:03
Dzięki wielkie za pomoc! Jutro będę robiła, odpuszczę sobie garnek żeliwny i ściągnę, jak zacznie się mocniej pienić :) Chcę mieć gotowy kajmak, gdy pojawi się na blogu przepis na te pyszna babkę, której zdjęcie pokazywałaś na fb ;) a jeszcze takie pytanie - myślisz, że coś ma szanse wyjść z domowego mleka orzechowego?
-
gotujebolubi
2013/03/25 13:45:10
Hihi, do babki trzeba mieć troszkę inny kajmak, ale na pewno Ci się przyda do sernika, który już w środę :) Trzymam kciuki! Teraz na pewno się uda!
-
2013/03/25 13:52:03
To teraz czekam i na sernik i na babkę! Dzięki, dam znać jak wyszło :)
-
Gość: magda, *.lublin.mm.pl
2013/06/01 01:22:41
cała masa w drobnych grudkach, po przelaniu przez sitko masy zostało tylko kilka łyżek :/ nie mieszałam dużo :( co za dół...
-
Gość: gość, *.6-2.cable.virginmedia.com
2013/06/15 02:48:06
Hej! Dawno temu robiłem to wo domu wielokrotnie na dużej blaszanej patelni, wychodziło super, ale robiłęm to ze śmietany wysokotłuszczowej. Takiej prawdziwej, ze wsi. I pewnego razu przypadkowo odkryłem że jeśli takie mocno karmelowe, i równomiernej konsystencji wleje się prosto z patelni do lodowatej wody, zagniatane pod woda ręką w kształt kuli zmienia konsystencję na plastyczną krówkę-żujkę, ciekaw asprawa. Luż mi płynie ślinka i myślę zeby zrobić sobie to z Soplica orzechową i spróbować wersji kokosowej z śmietanką kokosową (coconut cream)
-
2013/07/16 10:43:04
Monika,
a ten kajmak na mleku kokosowym to w takich samych proporcjach jak na zwykłym? Zrobiłam wczoraj na zwykłym i wyszedł świetny ale orzechowy bym dzisiaj też machnęła.
Btw: zakwas pięknie się rozpracował:)
Aga
-
2013/07/16 11:15:39
Aga, ja bym dała jedną mleka zwykłego, jedną kokosowego :) A z zakwasem super! To jak się uda wszystko zgrać, to może będą pączki z kajmakiem w środku (pyszne są ;) ) :)))
-
2013/07/16 22:26:28
No właśnie ja do pączków produkuję ten kajmak. Muszę przyznać, że z mlekiem kokosowym i orzechówką może uzależnić:)
Jutro zrobię zwykłe mleko z orzechówką.
W piątek pączki, w sobotę francuski chleb wiejski.
Uwielbiam weekendy!
-
Gość: kleopatra, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/16 17:03:09
Znam dużo szybszy i prostszy przepis na dulce de leche ;) Jeżeli ktoś chętny to się podzielę :)
-
Gość: Moniczka1222, *.ip.netia.com.pl
2013/08/30 09:02:43
A ja mam pytanie ile wyjdzie dulce de leche - już na gotowo z podanych wyżej składników? Czy można dodać mniej cukru, albo np. jakiś słodzik czy ksylitol? No i ilu % mleko najlepiej. Interesuje mnie wersja light i tak błądzę. Ale generalnie przepis wspaniały. Ja nie znoszę tych kajmaków kupowanych u nas w sklepach - zaraz się robi skorupa. Jeżdżąc do Hiszpanii kupuję ichniejsze dulce de leche w słoikach - z 10 - 15 - ale to i tak na cały rok nie starcza :( Pozdrawiam serdecznie wszystkie dulce de leche Maniaczki :)