Durszlak.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Online Users
Blog > Komentarze do wpisu
Szarlotka orzechowa.

Wpis znajduje się pod adresem: http://gotujebolubi.pl/szarlotka-orzechowa/

wtorek, 13 listopada 2012, gotujebolubi

Polecane wpisy

Komentarze
kuchnia_breni
2012/11/13 09:37:50
Bardzo apetyczny przepis :)
-
Gość: Basia, *.dynamic.chello.pl
2012/11/13 09:38:26
Marzę o takiej szarlotce jak Twoja :-) Niedawno piekłam strudel i odkryłam, że orzechy bardzo pasują do jabłek :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
-
Gość: Jenna, *.w2-4.abo.wanadoo.fr
2012/11/13 09:45:21
Wyglada rewelacyjnie
-
Gość: ralpheek, *.isp.tvkg.net
2012/11/13 10:00:04
aż mam ochotę ukraść Ci kawałeczek tego obłędnego ciasta :)
-
Gość: Justin Dorothy, *.tktelekom.pl
2012/11/13 10:02:01
Kusząca... :)
-
2012/11/13 10:11:30
Wygląda bajkowo a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
-
Gość: kocie-smaki, 78.10.85.*
2012/11/13 10:14:51
ta trzykrotność wykonania mnie przekonała, to może oznaczać tylko jedno - jest idealna :)
-
Gość: Magda, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/13 11:57:16
Jest powalająca. Zapisałam...
-
Gość: siankoo, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/13 13:02:11
zapisałam, bo prezentuje się nader ciekawie:)))
-
Gość: sylwuszka, *.181.28.217.skyggnir.is
2012/11/13 15:56:47
Nic dodac nic ujac!! Boska!
-
darkangelika
2012/11/13 16:03:26
Mówisz że aż 3 razy ją piekłaś:) Musiała w takim razie być obłędnie pyszna;)
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2012/11/13 17:16:36
Zamarzyła mi się taka szarlotka, dobrze, że zapas jabłek mam :)
-
majanaboxing
2012/11/13 22:35:37
Świetna jest! Uwielbiam szarlotki. Orzechowe tym bardziej.:)
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2012/11/14 16:11:34
O w mordę,ale cudo!kiedy w końcu uda mi się zawitac na dłużej .do domu,chce upiec szarlotke właśnie.
-
Gość: popo, *.bielskobiala.vectranet.pl
2012/11/14 16:27:08
Znikły zdjęcia z poprzednich postów.
-
fantazjemagdyk
2012/11/14 18:32:53
szarlotka i do tego z orzechami, czy może być jakaś lepsza :)
-
grazyna00711
2012/11/14 19:10:32
Jak dla mnie-genialna :)
-
Gość: ankawell, *.dynamic.chello.pl
2012/11/15 11:02:48
W kuchni wolno Ci wszystko - dlatego zwracam się do Ciebie z prośbą o poparcie apelu jaki umieściłam na swoim blogu ... proszę w nim innych blogerów aby obok swoich bożonarodzeniowych przepisów umieszczali informację o SZLACHETNEJ PACZCE ... NIECH ŚWIĘTA INNYCH BĘDĄ RÓWNIE SMACZNE JAK NASZE...
-
Gość: , *.play-internet.pl
2012/11/27 13:05:27
Wygląda tak smacznie , że będę musiała zrobić :P

Pozdrawiam
Gryzek&Łyczek
-
Gość: Sempikowa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/16 21:43:34
Upieklam dziś. Jeszcze sternika niedojedzony ale nie mogłam już dłużej czekać. Niesamowita. Tego mi było trzeba!
-
Gość: Sempikowa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/16 21:44:21
Upieklam dziś. Jeszcze sternika niedojedzony ale nie mogłam już dłużej czekać. Niesamowita. Tego mi było trzeba!
-
Gość: Sylwia, *.bb.online.no
2012/12/21 23:43:21
właśnie szukałam przepisu na szarlotkę świąteczną:) Myślę, że ta nada się idealnie,
Cudownych Świąt!
-
gotujebolubi
2012/12/22 00:02:00
Sylwia, jetem przekonana! To iście świąteczny wypiek!
-
Gość: Sylwia, *.bb.online.no
2013/01/12 22:42:05
to prawda! Wyszła przepyszna, od teraz to moja ulubiona szarlotka!
-
6benek
2013/01/15 20:28:06
Fantastyczne połączenie smaków. Gratuluję pomysłu
-
Gość: lola, *.dynamic.chello.pl
2013/01/26 23:16:41

Szarlotka rzeczywiście apetycznie wygląda na zdjęciach.
Wydaje mi się, że zapomniano wspomnieć o wcześniejszym podpieczeniu spodu, ponieważ w innym razie pozostaje on kompletnie surowy. Elementy dopieczone całkiem smakowite.
-
gotujebolubi
2013/01/27 02:27:22
Lolu, no właśnie nie ma potrzeby podpiekania spodu jeżeli dobrze odparuje się jabłka. Wszystko zależy od tego, jakiego gatunku użyjesz. Czasami wystarczy 15 minut, czasami 30 minut. Dobrze uprażone jabłka nie puszczają soku w trakcie pieczenia i spód szarlotki nie wymaga dodatkowego podpieczenia.
-
Gość: Aga, *.5.ftth.classcom.pl
2013/02/03 23:31:02
Jedna z najlepszych szarlotek zrobiłam, wszyscy są zachwyceni:) Na stałe w moim repertuarze:) Twój blog mnie pozytywnie zaskoczył, oby tak dalej, zwłaszcza podoba mi się różnorodność, oby tak dalej, pozdrawiam!:)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/07 10:22:17
A orzechy laskowe? nadają się ???
-
gotujebolubi
2013/02/07 10:55:35
Pewnie!
-
Gość: kucharz - 0, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/17 15:08:08
"Ciasto nakłuj widelcem" - mam nakłuć całe ciasto? I po co się to robi?
Nie wiem też, co to znaczy "posiekać masło", w misce z mąką, gdy nie było nic wspomniane o mikserze.
Wybacz dziwne pytania, ale to moje początki w kuchni... ;)
-
Gość: Sylwia, *.16-4.cable.virginmedia.com
2013/02/18 18:22:29
Podoba mi sie bardzo ten przepis. Ale mam pytanie. Czy beza sie upiecze? Bo mnie zawsze wychodzi tak, ze beza jest surowa a ciasto sie pali. Jaki jest na to sposob?
-
Gość: Kasia, *.dynamic.chello.pl
2013/02/18 19:55:45
Witaj, Moniko.

Powiedz proszę, czy sądzisz, że da się tę szarlotkę zrobić na innej mące (orkiszowej/od biedy pszennej razowej)? Jeśli tak, to jak wyglądałyby proporcje?
-
gotujebolubi
2013/02/18 20:24:14
Dziewczyny, już odpowiadam na Wasze pytania:

@ Kucharz - ciasto kruche nakłuwa się, aby się równomiernie podpiekało oraz, żeby ciepłe powietrze z pomiędzy blachy a ciasta miało gdzie ujść i nie wybrzuszało ciasto. Za pierwszym razem, odruchowo tak robiłam, ale przy kolejnych już nie, ponieważ ciasto jest spulchniane przez proszek do pieczenia. Co się tyczy siekania masła - robi się to nożem, choć można też ciasto rozetrzeć z mąką przy pomocy rąk. Trzeba jednak pamiętać, aby dobrze potem schłodzić ciasto.

Sylwia - ta beza nie będzie klasyczną Pawłową, a bardziej taką lekką pianka, która wypełni przestrzeń pomiędzy jabłkami a warstwą ciasta. Ciasta zostaje dość dużo, więc pokrywa w całości bezę. To pewnie kwestia Twojego piekarnika. Jeżeli zauważysz, że ciasto ciemnieje, to możesz je przykryć folią aluminiową i dla pewności piec kilkanaście minut dłużej.

Kasiu - nie zmieniałabym proporcji. A udać, to się uda na pewno, będzie miało jeszcze bardziej wyrazisty smak. Najważniejsze, to żeby nie zamieniać masła na margarynę ;)
-
Gość: Agnieszka JW, *.dynamic.chello.pl
2013/02/18 20:47:05
Monika,
strasznie mi się chce tej szarlotki, ale nie mam czym zmielić orzechów... czy można tu jakoś wkomponować rozdrobnione (tłuczkiem, nożem) orzechy? Help :)
Aga
-
Gość: Sylwia, *.16-4.cable.virginmedia.com
2013/02/18 20:56:21
Dziekuje za odpowiedz :) tak zrobie z ta folia, nie moge sie doczekac efektu, szarlotka z orzechami to dla mnie nowosc, mniam :)
-
Gość: dagnyy, *.ennet.pl
2013/02/20 11:04:10
lepiej ją zrobić dzień wcześniej czy tego samego dnia? :) kiedy najlepsza?
-
gotujebolubi
2013/02/20 13:38:33
Lepiej dzień wcześniej :)
-
Gość: Justynas7, *.81-167-107.customer.lyse.net
2013/02/20 14:15:25
Pyszna, upieklam dzis i zajadam pierwszy kawalek! Mysle, ze szybko zniknie:-)
-
Gość: Magda, *.dynamic.chello.pl
2013/02/23 12:46:28
Witaj, czy mozna zastapic orzechy wloskie migdalami?
-
gotujebolubi
2013/02/23 14:54:41
Magdo, oczywiście. Będzie miała tylko troszkę inny smak. Ale na pewno też będzie pyszna ;)
-
Gość: , *.serv-net.pl
2013/02/23 18:21:12
Dzisiaj upiekłam, wspaniała! Pozdrawiam:)
-
Gość: dagnyy, *.ennet.pl
2013/02/24 17:19:26
przepyszna wyszła, a ten zapach podprażonych orzechów, oo jacie... :) następnym jednak razem podpiekę spód, nie upiekł się ładnie, mimo że miałam naprawdę odparowane jabłka.
-
Gość: Isia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/02 14:35:00
Rano upiekłam, a przed chwilą spróbowałam. Jest to na pewno początek pięknej przyjaźni. Przepyszna! Wprowadziłam małą zmianę - mam duży zapas własnych jabłkowych przecierów, duży słoik wyrzuciłam na patelnię z odrobiną masła, dodałam rodzynki, miód i z braku cynamonu kardamon. Smażyłam dosłownie moment, bo przecier był dość gęsty. Idę po następny kawałek. Polecam i pozdrawiam.
-
Gość: Sylwia, *.16-4.cable.virginmedia.com
2013/03/04 11:58:20
Upieklam te szarlotke, wyszla swietna, moj maz mowi, ze lepsza niz zwykla. A i z beza tez nie bylo problemu. Przepis super! Chetnie upieke jeszcze raz. Pozdrawiam :)
-
gotujebolubi
2013/03/04 15:44:18
Bardzo się cieszę, że szarlotka tak ślicznie wszystkim wychodzi, ale przede wszystkim, że smakuje! :)
-
cuda.wianki
2013/03/20 22:48:54
oj i mi też pięknie wyszła! nawet dwa razy!! cudowna!! smakuje to mało powiedziane, coś czuję, ze jesienia będę ją piekła co weekend!! :-)) dziękuję za cudowny przepis! i pozdrawiam :-))
-
Gość: StoLyzekSzczescia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/28 21:33:58
Wygląda wprost przepięknie. Nie musiałabym jej jeść, tylko się patrzeć i patrzeć ;)
-
Gość: Kasia, *.dynamic.chello.pl
2013/03/28 23:40:40
Moniko, mi nie wyszla. Spod przywarl, a beza bezą nie byla. Mam pytanie_ rozumiem ze forme nastepnym razem wysmariwac maslem i wysypac bulka? A co do bezy_ w jakiej temperaturze bialka zeby zwiekszyc szanse na sukces? Ubijamy na super sztywno i wtedy cukier, krotkie miksowanie i tylee? Nie jestem prosem jak widac doradz cos Mistrzu, bo wiem ze jest pyszna i muszee ja miec!!!
-
gotujebolubi
2013/03/29 09:11:00
Kasiu, formę wyłóż papierem do pieczenia, to zapobiegnie przywarciu. Biała najlepiej w temperaturze pokojowej, ale ta beza to nie jest taka beza dosłowna, tylko taka warstewka wyrównująca jabłka i rusztowanie dla ciasta na górze. Ubij białka i pod koniec dodaj cukier. Miksuj do momentu, aż piana będzie bardzo sztywna. Wyłóż ją na jabłka, zetrzyj na to ciasto i powinno być dobrze. Nie zrażaj się niepowodzeniem, za drugim razem na pewno się uda :)
-
Gość: Am, *.dynamic.chello.pl
2013/04/06 09:05:58
Chcialam zapytac o ilosc jablek- 6 duzych to mniej wiecej ile wagowo?:>
dziekuje i pozdrawiam!
-
gotujebolubi
2013/04/06 16:58:43
Am - ok. 1,5 kg.
-
Gość: patt, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/14 10:24:36
Witaj, wczoraj zrobiłam szarlotke i jest pyszna! Podpiekłam wcześniej spód ponieważ miałam bardzo soczyste jabłka. Ale mam pytanie co do ciasta. Jeszcze ciepła szarotka miała tak kruchy spód że wyciągnięcie jej w całości było niemożliwe. Dzisiaj jest już lepiej bo ciasto pobrało sok z jabłek. Czy ciasto ma być aż tak kruche? Jest ono naprawdę pyszne i chciałabym je użyć do innych wypiekow ale strasznie się rozpada. Prosilabym o jakąś radę co zrobić by ciasto było bardziej zwarte. Z góry dziękuję.

P.s. twoje przepisy są boskie , niebo w gębie :D
-
gotujebolubi
2013/04/14 12:01:22
Patrycjo - w zasadzie to jabłka powinny być tak odparowane, aby tego soku było w nich minimalnie, żeby właśnie potem nie puszczały w trakcie pieczenia i ocaliły ciasto. Nie wiem w jakiej formie je piekłaś - w tortownicy 22-23 cm wystarcza go na całkiem grubą warstwę spodu, która utrzymuje się potem dość dobrze. Aby było bardziej zbite, możesz spróbować odjąć też jedno żółtko, ewentualnie dodać 1/3 szklanki więcej mielonych orzechów. Dziękuję za komplementy :)) POZdrawiam!
-
Gość: SIANKOO, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/08 10:18:14
zrobiłam i rzeczywiście rewelacja :) dzięki za przepis :)
-
gospodarnanarzeczona
2013/08/27 20:43:13
To i ja zrobiłam te słynną szarlotkę (znalazłam siatkę orzechów zeszłorocznych). Zamiast cynamonem potraktowałam jabłka odrobiną płatków róży (takich jak Basina mama robi) i wetknęłam w nie kilka jeżyn. Zobaczymy!
-
Gość: Marta, *.5-3.cable.virginmedia.com
2013/09/10 23:34:21
Moniko, jestem w trakcie robienia Twojej szarlotki. Ciasto i jablka przygotowalam dzis wieczorem, jutro zmontuje calosc i wsadze do piekarnika. Surowe ciasto z orzechami pachnie oblednie, jablka wyszly przepyszne. Juz nie moge sie doczekac efektu koncowego. Mysle, ze szarlotka ta zagosci u mnie juz na stale. Chcialam Ci podziekowac za przepis, pogratulowac kreatywnosci oraz wspanialego bloga. Pozdrawiam serdecznie Marta
-
Gość: alinka, *.dynamic.chello.pl
2013/09/12 12:16:08
Z przygotowania poprzedniej szarlotki zostałą mi kulka ciasta, z której teraz chcę upiec tartaletkę jabłkową. Zamierzałam zetrzeć na tarce jedno jabłko, wymieszać je z odrobiną cukru i cynamonu. Wtedy chyba powinnam podpiec spód, pytanie tylko jak długo i w jakiej temperaturze?
-
2013/09/12 18:26:45
Alinko - to zależy, czy ciasto będziesz zapiekać drugi raz. Jeżeli tak, to 175 stopni i 15 minut. Jeżeli nie, to ok 25, aż się ładnie zezłoci. To ciasto z proszkiem do pieczenia, więc dobrze byłoby je czymś obciążyć - papierem do pieczenia, a na niego kulki ceramiczne lub fasola.
-
kocikatek
2013/09/12 18:31:14
Jakie smakowite ciasto! I przepis jeszcze nie jest taki trudny.
-
Gość: alinka, *.dynamic.chello.pl
2013/09/13 08:28:16
Mini tartę zrobiłam, może komuś przyda się moje doświadczenie:) Mini tartę zapiekałam z obciążeniem 15 min i 10 min bez obciążenia. Na tartę wyłożyłam starte jabłko (3/4 niedużego jabłka) wymieszanego z odrobiną cukru i cynamonu. Na to starłam resztę ciasta. Całość piekłam jeszcze 45 min - po 25 tarta była jeszcze blada. Myślę, że ostateczny czas pieczenia zależy od piekarnika i trzeba po prostu monitorować. Pieczenie góra-dół, 175 stopni.
-
Gość: kama, *.eccoholiday.com
2013/10/15 12:24:04
Witam,
Chciałabym przygotować ciasto na sobotę.
Czytałam, że najlepsze jest, gdy upiecze się je dzień wcześniej. Z czego to wynika?
Czy już w czwartek ( z powodu braku czasu w pt ) mogę przygotować surowe ciasto i przetrzymywać w lodówce?
2/3 ciasta wykładam na formę i wkładam do lodówki. Przykryć jakąś folią? ile tak może stać? Resztę zamrażam - to wiem. Ci się nie stanie, jak poleży w zamrażarce chwilę dłużej?
Z góry dziękuję za odp :-)

Robiłam już to ciasto i jest przepyszne. Ale zawsze wszystko tego samego dnia.
-
2013/10/15 16:49:23
Kama, smak ciasta dojrzewa - przegryzają się wszystkie aromaty i dla tego jest lepsze niz zaraz po upieczeniu. To ciasto z proszkiem do pieczenia, jeżeli poleży w lodówce zbyt długo, może trochę zciemnieć, ale raczej nie powinno się mu nic stać. Zrób tak jak pisałaś, tylko tę drugą część ciasta na wierzch zamiast do lodówki schowaj do lodówki. Będzie miała wystarczająco dużo czasu, aby się schłodzić. Powinno być ok, powodzenia! :)
-
Gość: Małgorzata Z, *.sds.uw.edu.pl
2013/10/15 21:29:37
Jest naprawdę świetne i wygląda cudnie!
-
Gość: Natka, *.awist.pl
2013/10/30 20:35:53
Przepis fantastyczny! Chciałam się tylko upewnić, w którym momencie dodajemy cynamon? Na roztopione masło czy dopiero przed dodaniem miodu?
-
2013/11/01 05:03:05
Natko, wszystko jedno. Możesz przed i możesz po :)